EDUCAȚIE
Finanțarea unităților de învățământ superior ar trebui să se facă în funcție de performanță
Vrei mai multe detalii despre întrebare?
Unele partide susțin că modelul actual de finanțare al instituțiilor de învățământ superior bazat în principal pe numărul de studenți înmatriculați trebuie înlocuit cu un sistem care să dea o pondere considerabilă calității cercetării din acele instituții. În acest demers un rol esențial îl vor avea clasificarea și ierarhizarea Universităților, care însă a stârnit controverse legate de criteriile utilizate. Cei care critică măsură consideră că aceasta ar afecta principiul egalității de șanse și că este imposibil de implementat dată fiind întreaga legislație existentă privind salarizarea din învățământul superior.
Cum funcționează?

Ai la dispoziție un set de întrebări pe baza cărora vei afla ce partid se apropie cel mai mult de opțiunile tale. Am inclus teme relevante pentru fiecare alegător precum impozitele și taxele, pensiile, educația, agricultura, sănătatea sau piața muncii.

Dacă unele subiecte ți se par necunoscute, înseamnă că ai aflat ceva nou despre propunerile partidelor aflate în competiția electorală. Pentru fiecare întrebare există cinci variante de răspuns: total de acord, de acord, poziție neutră, dezacord și dezacord total. Am inclus de asemenea explicații ale problemei și a pozițiilor divergente. La sfârșit vei putea vedea mai multe analize grafice ale distanței sau compatibilității dintre tine și partide, pe baza răspunsurilor pe care le-ai dat întrebărilor din chestionar.

Este posibil să nu răspunzi la o întrebare. Acea întrebare nu va fi inclusă în analiza pe baza căreia aplicația TestVot îți oferă răspunsul final: „Ce partid este mai apropiat de opțiunile mele politice?”. Cu cât răspunzi la mai multe întrebări cu atât va fi mai exactă analiza pe care o vei primi.Atenție la opțiunile "neutru" și "nu știu/nu am o opinie"!
  • E important să te decizi dacă ești într-adevăr neutru față de toate variantele de rezolvare a respectivei probleme publice sau nu ai nici o opinie despre subiect. Sunt opțiuni diferite și au implicații pentru plasarea față de pozițiile exprimate de partide.
  • A alege o opinie neutră aduce cu sine o compatibilitate sporită cu partidele care se plasează neutre pe respectiva temă sau se declară centriste pe respectivul subiect, neavând o preferință pentru un pol sau celălalt.
  • Dacă alegi "nu știu/nu am o opinie", vei fi plasat la distanță egală și maximă de toate partidele, dar poți afla poziția acestora pe respectivul subiect în graficele pe domenii, de la finalul testului.
  • În cazul în care partidul nu are nici o poziție, atunci acesta este considerat a fi la distanță egală și maximă de toate cele cinci opțiuni.

În aplicația TestVot au fost incluse doar acele partide care au o șansă realistă de a obține reprezentare parlamentară conform sondajelor de opinie.

Pozițiile partidelor au fost codate pe baza răspunsurilor acestora la chestionarul nostru, a programelor lor electorale și a declarațiilor făcute de liderii acestora.